Soorten Therapie

HAPTOTHERAPIE

Haptotherapie is gericht op het heel zijn of worden waardoor verbondenheid kan ontstaan met jezelf en omgeving. In ons hele leven moeten we ons verhouden tot situaties, soms groter dan we aankunnen of denken aan te kunnen. Bepalend hierbij is wat we van onze ouders geleerd hebben, direct of indirect. Als iets ‘te groot’ is verliezen we vrijheid in wie we zijn of sluiten ons af voor gevoelens of herinneringen.

Met haptotherapie zoeken we naar contact, draagkracht, vertrouwen door de focus te hebben op de signalen van het lijf. Het lijf spreekt en leren jou het te verstaan.

Wil je meer weten over haptotherapie, luister dan naar het interview – Hallo! Hebben we contact? – dat Tanja gaf voor de podcast van DOEN! Een stap verder…

LICHAAMSGERICHTE THERAPIE

Wat het lijf ons te vertellen heeft, kan op diverse, lichaamsgerichte manieren worden beluisterd. Sensorimotor psychotherapie is er één van. Het is een methodiek die door Pat Ogden is gecreëerd en toont ons dat het lijf de berichtgeving van vroeger opslaat.

Dat geldt zowel voor hechting als meegemaakte traumatische ervaringen. Het één slijpt als een druppel op de steen in, de ander slaat het besef in dat er een voor en na is. Het zal nooit meer hetzelfde zijn. Het lijf onthoudt dat en vertelt er ook over. Het is aan ons om dat op een zorgvuldige manier te beluisteren.

Ik wil een afspraak maken

EMDR

EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Wellicht heeft u het wel eens gezien, de therapie waarbij de therapeut met haar vinger voor de ogen van links naar rechts beweegt.

Het is een techniek die kan worden toegepast wanneer iemand geconfronteerd blijft met de gevolgen van een nare, soms traumatische , gebeurtenis. De herinnering kan steeds terugkomen en vooral de lichamelijke reacties en gedachten kunnen heel belemmerend zijn in het heden.

Bij DOOR Therapie zullen we ook bij de behandeling van EMDR het lijf niet uit het oog verliezen, het is tenslotte de drager van herinnering.

Ik wil een afspraak maken